
Experienţele unice ale Banatului: Singurul sat rotund din românia, festivalul "Electroruga" şi ţuică îndoită cu prosecco
Vrei să înțelegi mai bine această știre?
Folosește comentatorii AI pentru a obține perspective diferite și creează-ți propria interpretare personalizată sau obține o analiză detaliată cu AI.
Charlottenburg este singurul sat rotund din România.
Foto: Captură Antena 3 CNN Banatul are toate șansele să devină Regiune Gastronomică Europeană în 2028, un proiect ambițios al Consiliului Județean Timiș.
O călătorie prin satele lui înseamnă o experiență gastronomică unică, o incursiune prin istoria, cultura și tradiția locurilor.
Vizităm astăzi unicul sat rotund din România care atrage deja mii de turiști străini, experimentăm viața la țară printr-un demers inedit - un festival ce aduce împreună satul și orașul, dar şi preparatele indedite ale unui antreprenor italian. Pentru un italian, Banatul a fost dragoste la prima vedere.
Din turist a devenit antreprenor local care le povestește străinilor cât de vibrantă și de autentică e România rurală. Charlottenburg este unicul sat rotund din România.
O așezare, monument istoric, ce ne invită să o cunoaștem.
Pe bicicletă sau la pas, urmând geometrică perfectă a locului, turiștii descoperă farmecul unei așezări ce datează din 1771. Charlotenburg este locul unde etnicii germani ne îmbie cu preparate tradiționale vechi.
Șvabii bănățeni care mai locuiesc aici au deschis restaurante cu aer de poveste, unde rețetele comunității lor etnice sunt adaptate și reinterpretate cu grijă și respect față de tradiție. În restaurantul și muzeul unui complex turistic, mobilierul și obiectele vechi au aparținut localnicilor satului.
Au fost recondiționate și puse în valoare, iar acum sunt un punct de atracție pentru turiștii care se opresc să le admire autenticitatea. "Gustul din Banat incepe cu o paine buna, painea prieteniei, femeile se adunau in acest loc minunat si faceau singure painea.
Intrau intre 15-20 paini in cuptor.
Aici e vorba despre despre prietenie, bunatate si gust autentic", a spus Oana Frişan, antreprenor local. În Charlottenburg, tradiția vânătorii s-a născut odată cu satul.
Un muzeu cinegetic amintește de cel mai vechi parc de vânătoare amenajat aici, în urmă cu mai bine de 100 de ani. Din Charlottenburg, ne oprim la Buzad, o comună așezată între colinele Lipovei, unde un antreprenor a îmbinat într-un festival de muzică electronică două lumi diferite - satul și orașul.
Atmosfera e vibrantă și autentică, iar de pe mese nu lipsesc preparatele cu gust bănățean. "Sloganul festivalului este un mix ideal de tradiție și actual și asta și încercăm cu Electroruga, să expunem satul la efervescența orașului și orășenii la autenticitatea satului prin tot felul de workshop-uri.
Parte culinară, mâncare, avem reprezentați aici foarte mulți producători locali care aduc produse în festival și cu care și gătim în festival și bineînțeles partea muzicală, unde avem reprezentanți ai muzicii electronice, dar și reprezentanți ai lumii lăutărești", a spus Cristian Philipp, un antreprenor din Buzad. "Ruga este sufletul bănățenilor, un moment în care ne adunăm, indiferent de generații, să ne bucurăm împreună de ceea ce suntem.
Prin Electroruga ducem mai departe această tradiție, dar o facem într-un limbaj care vorbește și tinerilor.
A moderniza ruga fără să-i pierdem spiritul.
Păstrăm valorile, dar le exprimăm într-o formă care inspiră și atrage noile generații.
Prin susținere acestui concept, CJ Timiș urmărește ca Electroruga să nu fie o ruptură de trecut, ce o punte între ce am fost și ce vrem să fim", a adăugat preşedintele CJ Timiş, Alfred Simionis. Prin tot ceea ce oferă, Banatul ți se lipește de suflet.
Și, odată ajuns aici, s-ar putea să-ți placă atât de mult, încât să nu mai pleci niciodată.
I s-a întâmplat unui italian care, îndrăgostit de România, și-a deschis o afacere în satul Comeat din Timiș. "Viața este diferită aici, există o mai mare deschidere către lume.
Așa că am preferat să rămân aici, în zona rurală verde a Banatului.
Verde adevărat", a spus Daniele Santeso, antreprenorul italian din Comeat. Și, pentru că odată a fost și el turist în România, în surprizele din farfurie cu care își întâmpină acum oaspeții, antreprenorul a pus și puțin gust italian.
O combinație surprinzătoare între brânzeturile italienești și cașul românesc sau între prosecco și țuica de Banat. Cu farfuriile și paharele pline de gust, Banatul își deschide porțile Europei pentru experiențe turistice și gastronomice inedite.
Modern și tradițional în același timp, Timișul se pregătește să concureze în 2028 la titlul de capitală gastronomică europeană.
Distincția poate aduce investiții și dezvoltare turistică exploatând istoria, cultura, gastronomia și peisajele superbe din vestul României.
Vrei să înțelegi mai bine această știre?
Folosește comentatorii AI pentru a obține perspective diferite și creează-ți propria interpretare personalizată sau obține o analiză detaliată cu AI.