Despre platformă
Contact
Căutare știri
Aparență

Intră în cont
Înregistrează-te
Cum se descurcă NVIDIA GeForce RTX 5090 Laptop cu puterea AI de partea sa
Știință IT&C

Cum se descurcă NVIDIA GeForce RTX 5090 Laptop cu puterea AI de partea sa

Gadget 06.06.2025 15:58 (Preluat: 06.06.2025)
7 vizualizări

Vrei să înțelegi mai bine această știre?

Folosește comentatorii AI pentru a obține perspective diferite și creează-ți propria interpretare personalizată sau obține o analiză detaliată cu AI.

NVIDIA a revoluționat din nou industria plăcilor video odată cu introducerea seriei RTX 50, iar modelul GeForce RTX 5090 Laptop este vârful de gamă pentru notebook-uri de gaming și creație.

Această placă video aduce îmbunătățiri semnificative față de generațiile anterioare, oferind putere de procesare AI, ray tracing avansat și eficiență energetică optimizată. Eu am descoperit toate avantajele pe care NVIDIA GeForce RTX 5090 Laptop le oferă fiecărui utilizator, fie că este gamer înrăit sau profesionist din domeniile creației digitale, în urma interacțiunii cu cel mai tare notebook pe care l-am încercat până acum.

Recunosc că doar foarte rar și pentru perioade extrem de scurte de timp m-am mai „jucat” cu un laptop Razer, însă asta s-a schimbat în ultimele 5 – 6 zile.

Ideea este că nu am avut la dispoziție un notebook oarecare de la Razer, ci pe cel mai nou și mai performant dintre ele, anume Blade 16 în ediția 2025.

Este ceva ce nu-ți poți imagina până nu-l ai în mâini, adică este atât de subțire (14.9 mm) și de compact la modul general încât îl poți trece cu ușurință în segmentul notebook-urilor portabile.

Este adevărat, pe de altă parte, că nu-i cel mai ușor (2.1 kg), însă la cât de solid, de zdravăn se prezintă, chiar aș spune că îi poți ierta asta… În fine, acest articol nu este neapărat despre Razer Blade 16, ci despre piesa de rezistență din centrul ansamblului hardware, mai precis despre NVIDIA GeForce RTX 5090 Laptop.

Sigur că această componentă nu face neapărat minuni chiar de una singură, așa că în ajutorul ei vine un procesor AMD Ryzen AI 9 HX 370 și 32 GB memorie LPDDR5.

SSD-ul este de 2TB, iar câteva informații despre întreg ansamblul hardware al laptopului sunt prinse în capturile de ecran de mai jos: Acum, ar trebui să vedem și care sunt principalele și cele mai importante detalii hardware pentru NVIDIA GeForce RTX 5090 Laptop.

Ca întreaga serie RTX 50, și acest model de top este construit pe arhitectura NVIDIA Blackwell, care aduce îmbunătățiri semnificative în performanță și eficiență.

Memoria VRAM este de nu mai puțin de 24 GB și este de tip GDDR7, din nou un salt major față de seria precedentă.

TGP-ul (Total Graphics Power) poate ajunge la 175W (150W bază + 25W Dynamic Boost), ceea ce nu-i deloc de neglijat și ne oferă probabil cea mai clară imagine asupra performanțelor.

Însă, NVIDIA GeForce RTX 5090 Laptop este și extrem de eficientă energetic, așa că practic primești multă performanță cu un consum evident mai redus decât la generația precedentă (până la -40% consum de energie raportat la GeForce RTX seria 40).

Încheiem lista de „dotări” hardware cu nucleele Ray Tracing de generația a patra și cu Tensor Cores din a cincea generație, optimizate pentru AI. Și uite așa am ajuns la partea de Inteligență Artificială, care este cel mai tare scoasă în evidență la seria GeForce RTX 50 prin tehnologia DLSS 4, ce permite generarea de cadre multiple, grație noului mod Multi Frame Generation.

Astfel, spre deosebire de DLSS 3, care genera un singur cadru suplimentar, DLSS 4 poate genera până la trei cadre per cadru randat, multiplicând rata de cadre de până la 8X față de randarea tradițională. Totodată, DLSS 4 utilizează un accelerator optic de flux mai avansat pentru a analiza mișcarea obiectelor și a genera cadre suplimentare cu o precizie extrem de ridicată.

Mai mult, DLSS 4 introduce modele AI bazate pe arhitectura Transformer, similare celor utilizate în modele avansate de inteligență artificială.

Acestea îmbunătățesc stabilitatea temporală, reduc ghosting-ul și oferă detalii mai clare în mișcare.

În plus, DLSS 4 reduce latența în jocuri, făcând gameplay-ul mai receptiv, și scade utilizarea VRAM-ului, permițând o performanță mai bună inclusiv pentru plăcile video NVIDIA din seria RTX 50 care nu au cantități imense VRAM. Dar, haideți să vedem și ceva exemple practice, să le numim, despre cum se descurcă NVIDIA GeForce RTX 5090 Laptop în trei dintre cele mai folosite jocuri pentru astfel de teste.

Atât Indiana Jones and the Great Circle, cât și Black Myth: Wukong și Cyberpunk 2077 suportă DLSS 4 cu Multi Frame Generation, deci le-am pus la treabă pe toate trei atât cu această tehnologie activată, cât și cu ea oprită.

Diferențele sunt uriașe în două dintre cazuri, așa cum se poate observa din capturile de ecran de mai jos: Vedem că în Black Myth: Wukong, Razer Blade 16 (2025) cu grafică NVIDIA GeForce RTX 5090 Laptop se descurcă ok chiar și fără ajutorul DLSS 4 cu Multi Frame Generation (undeva la 64 fps în medie), dar cu această tehnologie activată numărul mediu cadrelor pe secundă aproape că se dublează.

Avantajele DLSS 4 cu Multi Frame Generation sunt mult mai evidente în celelalte două jocuri testate.

Astfel, în Indiana Jones and the Great Circle vedem că de la numai 30 – 40 fps fără DLSS 4 activ, se poate urca și la peste 200 fps.

Aproape la fel și în Cyberpunk 2077, care fără DLSS 4 pornit se străduiește să ofere undeva la 23 fps, pentru ca atunci când AI-ul intervine să urcăm la peste 200 fps, deci o multiplicare de aproape 10X.

Impresionant! Testele au fost rulate la rezoluția maximă a ecranului laptopului Razer Blade 16, adică la 2560 x 1600 pixeli și cu mai toate detaliile grafice la maxim.

Cu siguranță NVIDIA GeForce RTX 5090 Laptop ar fi făcut față fără probleme și la rezoluție 4K, oferind prin puterea DLSS 4 un fps suficient de ridicat pentru un gameplay cursiv. Nu putem închide capitolul gaming cu NVIDIA GeForce RTX 5090 Laptop fără să amintim și de NVIDIA Reflex 2, care reduce semnificativ latența în jocurile competitive, și de spectaculoasele efecte Full Ray Tracing, care înseamnă că fiecare rază de lumină este calculată în timp real pentru a crea reflexii și umbre realiste, iar acest lucru îmbunătățește semnificativ realismul grafic în jocuri, dar și în aplicații de randare. Iar dacă am amintit de aplicații, atunci nu putem uita nici de întreg ecosistemul NVIDIA Studio. Prin drivere dedicate și optimizări speciale, creatorii de conținut au parte de stabilitate maximă precum și performanță crescută în aplicații precum Adobe Premiere Pro, Blender și DaVinci Resolve, ca să amintim doar trei dintre cele mai utilizate.

Lista cu aplicații accelerate și optimizate prin NVIDIA Studio este foarte lungă… Iar seria optimizărilor avansate și tehnologiilor alimentate de AI nu se oprește aici.

Vorbim în cazul întregii serii NVIDIA GeForce RTX 50 Laptop de suita prinsă sub titulatura Max-Q: Advanced Power Gating .

Această tehnologie reduce consumul de energie prin dezactivarea rapidă a componentelor GPU care nu sunt utilizate, optimizând astfel autonomia bateriei. .

Această tehnologie reduce consumul de energie prin dezactivarea rapidă a componentelor GPU care nu sunt utilizate, optimizând astfel autonomia bateriei.

Voltage-Optimized GDDR7 .

Memoria GDDR7 este optimizată pentru tensiune redusă, oferind cea mai eficientă memorie grafică de până acum. .

Memoria GDDR7 este optimizată pentru tensiune redusă, oferind cea mai eficientă memorie grafică de până acum.

Low Latency Sleep .

GPU-ul poate intra în stări de repaus ultra-rapide, economisind energie și îmbunătățind durata de viață a bateriei. .

GPU-ul poate intra în stări de repaus ultra-rapide, economisind energie și îmbunătățind durata de viață a bateriei.

CPU Optimizer.

Permite GPU-ului să optimizeze performanța, temperatura și consumul de energie al CPU-ului, îmbunătățind eficiența generală a sistemului. Accelerated Frequency Switching .

Această tehnologie optimizează frecvențele în funcție de sarcina de lucru, ajustându-le la nivel de microsecunde pentru performanță maximă. .

Această tehnologie optimizează frecvențele în funcție de sarcina de lucru, ajustându-le la nivel de microsecunde pentru performanță maximă.

Advanced Optimus.

Permite autonomie extinsă și gameplay fluid, combinând eficiența bateriei cu avantajele G-SYNC. Permite autonomie extinsă și gameplay fluid, combinând eficiența bateriei cu avantajele G-SYNC.

Battery Boost .

Optimizează consumul de energie al GPU-ului și CPU-ului, echilibrând calitatea imaginii și rata de cadre pentru o durată mai lungă a bateriei. .

Optimizează consumul de energie al GPU-ului și CPU-ului, echilibrând calitatea imaginii și rata de cadre pentru o durată mai lungă a bateriei.

Dynamic Boost.

Folosește AI pentru a distribui optim puterea între GPU, memoria GPU și CPU, maximizând performanța în funcție de necesitățile aplicațiilor. Whisper Mode.

Folosește algoritmi AI pentru a gestiona viteza ventilatoarelor, menținând acustica optimă fără a compromite performanța. Ce am descoperit eu după experiența alături de Razer Blade 16 este că NVIDIA GeForce RTX 5090 Laptop reprezintă o alegere excelentă pentru gamerii înrăiți, dar și pentru creatorii de conținut, oferind performanță de vârf, tehnologii AI avansate și eficiență energetică optimizată.

Din păcate, există, așa cum se întâmplă mai mereu, și un dezavantaj major, iar în acest caz este cel dar de prețul deloc ușor de digerat pentru marea noastră majoritate.

Greu de crezut că sunt mulți printre noi care își pot permite fără eforturi un notebook echipat cu NVIDIA GeForce RTX 5090 Laptop, dar cei care au de gând să facă o astfel de investiție consider că nu vor fi deloc dezamăgiți și că vor fi satisfăcuți mulți ani de aici înainte. Acest articol este susținut de NVIDIA.

Citește pe Gadget

Vrei să înțelegi mai bine această știre?

Folosește comentatorii AI pentru a obține perspective diferite și creează-ți propria interpretare personalizată sau obține o analiză detaliată cu AI.