Despre platformă
Contact
Căutare știri
Aparență

Intră în cont
Înregistrează-te
Despăgubiri pentru zborurile întârziate. Procedura va fi simplificată
Economie

Despăgubiri pentru zborurile întârziate. Procedura va fi simplificată

Evenimentul Zilei 07.06.2025 07:14 (Preluat: 07.06.2025)
10 vizualizări

Vrei să înțelegi mai bine această știre?

Folosește comentatorii AI pentru a obține perspective diferite și creează-ți propria interpretare personalizată sau obține o analiză detaliată cu AI.

International Schimbări istorice în traficul aerian.

Ce aduce noul val de reguli pentru pasageri În urma întâlnirii miniștrilor Transporturilor din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, s-a ajuns la un acord legat de actualizarea drepturilor pasagerilor aerieni.

În plus, planul stabilit la Luxemburg prevede implementarea unor măsuri de responsabilizare a companiilor aeriene.

În următoarea perioadă, procedura de acordare a despăgubirilor va fi simplificată. Pasagerii pot primi despăgubiri pentru zborurile întârziate Conform Consiliului European, noul cadru legislativ are ca scop stabilirea unor reguli mai clare și mai accesibile pentru pasagerii aerieni, în special în privința celor care solicită despăgubiri pentru zborurile anulate sau întârziate.

Astfel, plan include un pachet de 30 de noi drepturi pentru pasageri. „Poziția adoptată astăzi răspunde solicitării urgente venite atât din partea pasagerilor, cât și a companiilor aeriene, pentru un set de reguli mai actuale, mai clare și mai ușor de aplicat.

Noile reglementări vor aduce peste 30 de noi drepturi pentru pasageri, aplicabile de la momentul achiziției biletului până la sosirea la destinație și, în anumite cazuri, chiar și după.

Este un moment istoric, întrucât în ultimii 12 ani nu s-a putut ajunge la un acord pe această temă”, a afirmat Dariusz Klimczak, ministrul polonez al infrastructurii. Mai multe drepturi pentru pasageri Poziția adoptată de Consiliu aduce clarificări legate de actualele drepturi ale pasagerilor și stabilește altele noi. Dreptul la redirecționare Companiile aeriene sunt obligate să asigure redirecționarea pasagerilor cât mai rapid posibil, inclusiv prin zboruri operate de alți transportatori sau prin alte mijloace de transport adecvate, conform deciziei miniștrilor din Consiliul European. Dacă o companie nu oferă o redirecționare corespunzătoare în termen de trei ore de la apariția problemei, pasagerii pot să-și organizeze singuri redirecționarea și să ceară rambursarea cheltuielilor, până la 400% din prețul inițial al biletului de avion. Dreptul la asistență În cazul în care compania aeriană nu oferă servicii precum cazare, hrană sau băuturi, pasagerii își vor putea cere banii înapoi.

De asemenea, dacă pasagerii rămân blocați pe pistă, aceștia au dreptul la un minim de asistență și trebuie debarcați în cel mult trei ore. Dreptul la compensații în caz de anulare sau întârziere Consiliul propune noi reguli pentru acordarea compensațiilor în caz de întârzieri.

Potrivit planului, companiile aeriene pot refuza plata compensațiilor pentru „circumstanțe excepționale” doar dacă dovedesc că au luat toate măsurile rezonabile pentru a evita întârzierile. Compensațiile vor fi acordate astfel: Pentru călătorii sub 3.500 km și zboruri intra-UE: compensare începând de la întârzieri de peste 4 ore, în valoare de 300 de euro. Pentru călătorii de peste 3.500 km: compensare începând de la întârzieri de peste 6 ore, în valoare de 500 de euro. Cum puteți primi despăgubiri În cazul anulărilor, Consiliul European propune schimbări importante, printre care dreptul pasagerilor de a primi compensații dacă sunt anunțați cu mai puțin de 14 zile înainte de zborul anulat. Companiile aeriene vor fi obligate să le pună la dispoziție formulare precompletate pentru a solicita aceste despăgubiri.

Totodată, Consiliul vrea să limiteze practica „no-show”.

Astfel, pasagerii care au ratat zborul dus și nu se pot îmbarca la zborul de întoarcere vor avea dreptul să primească compensații. În prezent, plafonul maxim pentru compensații este de 600 de euro, însă, companiile aeriene informează rar pasagerii despre aceste drepturi, profitând de un regulament european vechi și complex, adoptat în 2004 și completat în timp de deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene. Această situație a condus la apariția firmelor specializate în recuperarea compensațiilor pentru pasageri. Companiile aeriene, vizate O soluție propusă pentru această problemă constă în impunerea unor reguli mai stricte privind informarea pasagerilor.

Prin urmare, companiile aeriene vor fi obligate să ofere toate informațiile legate de despăgubiri. Pasagerii vor avea un termen de șase luni pentru a depune o cerere sau o reclamație, iar companiile vor fi obligate să să achite compensația în termen de 14 zile.

Înainte de implementarea acestei măsuri, Comisia Europeană va realiza un studiu de impact. „Dacă automatizăm acest proces, 100% dintre pasageri vor cere compensații în caz de întârziere, față de 30% în prezent”, a explicat un diplomat european, potrivit Le Monde. El a subliniat că regulile vor fi aplicate în cazul companiilor aeriene europene. „E important să clarificăm faptul că noile reguli se vor aplica, în general, doar companiilor aeriene europene.

Companiile internaționale vor fi vizate doar pentru zborurile care pleacă din Europa, iar dincolo de posibilele presiuni exercitate de SUA, China sau statele din Golf, „germanii nu au vrut să penalizeze Turkish Airlines, care asigură o mare parte din conectivitatea lor”, au mai spus surse apropiate discuțiilor. Ce se schimbă Poziția Consiliului urmează să fie analizată de Parlamentul European în a doua lectură, unde textul poate fi aprobat, modificat sau respins.

În timpul dezbaterilor, este de așteptat ca reprezentanții companiilor aeriene, organizațiilor pentru protecția consumatorilor și firmelor specializate în recuperarea compensațiilor să-și susțină interesele. La 12 ani de la propunerea inițială a Comisiei Europene privind revizuirea reglementărilor, mai multe companii și-au exprimat nemulțumirea față de concluziile adoptate joi. Asociația Airlines for Europe (A4E), care reunește printre altele Air France-KLM, Lufthansa, Ryanair și easyJet, a criticat planul propus, afirmând că noile reguli adaugă „mai multă complexitate” față de propunerea inițială a Comisiei Europene. De asemenea, unii participanți la întâlnire au solicitat creșterea pragului de întârziere pentru acordarea compensațiilor de la trei la cinci ore, propunere care a fost respinsă de Germania.

Citește pe Evenimentul Zilei

Vrei să înțelegi mai bine această știre?

Folosește comentatorii AI pentru a obține perspective diferite și creează-ți propria interpretare personalizată sau obține o analiză detaliată cu AI.