
Legătură între herpesul labial și Alzheimer? Studiu publicat în BMJ ridică semne de întrebare
Vrei să înțelegi mai bine această știre?
Folosește comentatorii AI pentru a obține perspective diferite și creează-ți propria interpretare personalizată sau obține o analiză detaliată cu AI.
Număr în creștere de Alzheimer și o povară economică copleșitoare Boala Alzheimer (BA) este o boală cronică, progresivă lent și degenerativă, care reprezintă 60-80% din cazurile de demență și generează costuri medicale și sociale pe termen lung.
Fără intervenții care să modifice evoluția bolii, se preconizează că incidența BA va continua să crească odată cu îmbătrânirea populației la nivel mondial. Această creștere a incidenței este însoțită de o povară economică copleșitoare, costurile totale ale îngrijirii medicale pentru tratamentul BA ajungând la 305 miliarde de dolari în în urmă cu cinci ani.
BA și demența asociată sunt caracterizate de agregate proteice toxice, cu plăci de beta-amiloid în sistemul nervos central și aglomerări neurofibrilare ca semne patologice distinctive. Alzheimer-ul ar putea fi legat și de herpesul labial Alzheimer-ul ar putea fi legat și de herpesul labial: acest lucru este explicat de un studiu publicat în BMJ de un grup internațional de cercetători.
Astfel, ar putea exista o legătură între virusul herpes simplex 1 (HSV-1), responsabil de herpesul labial, și dezvoltarea Alzheimer-ului, cea mai răspândită boală neurodegenerativă din lume. Recomandări Liceul sătesc care „atacă” Bac-ul exclusiv cu „veterani”.
Din toamnă, dispare și varianta seralului: „Rămânem doar cu profesionala” Cercetătorii au descoperit că persoanele în vârstă de peste 75 de ani prezentau un risc mai mare de Alzheimer în cazul unei infecții anterioare cu HSV-1 și că probabilitatea de a găsi o infecție – chiar și anterioară – cu herpes labial era cu 80% mai mare în rândul persoanelor bolnave de Alzheimer. Trei factori care pot favoriza dezvoltarea maladiei Alzheimer Cercetătorii consideră că infecțiile cu herpes labial sunt caracterizate de anumite trăsături care pot favoriza dezvoltarea maladiei Alzheimer.
În special, studiul a identificat trei dintre acestea: 1.
Inflamația cerebrală (neuroinflamația).
Acest tip de inflamație ar putea crea condiții favorabile dezvoltării Alzheimerului, așa cum a demonstrat și un alt studiu din 2015.
Virusurile herpetice rămân latente în nervi și se pot „reactiva” din cauza stresului, insomniei, a altor infecții sau a traumatismelor craniene.
Când aceste virusuri latente se reactivează, creează noi „valuri” inflamatorii, chiar și la ani de zile după prima infecție, provocând o activare excesivă a celulelor imunitare cerebrale. 2.
Acumularea de proteine toxice.
Ca mecanism de apărare împotriva herpesului, organismul produce proteine precum amiloida beta.
O acumulare anormală a acestor proteine poate însă afecta celulele cerebrale și este considerată una dintre diversele cauze ale bolii Alzheimer. Recomandări Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită.
Decizia e definitivă 3, Disfuncția sinaptică, adică o alterare a capacității neuronilor de a comunica între ei. Herpesul bucal este o boală foarte frecventă, afectează peste două treimi din populația lumii și poate fi transmis destul de ușor prin contactul cu saliva sau cu leziunile cutanate ale unei persoane infectate.
Evident, este important de specificat că nu toate persoanele cu HSV-1 dezvoltă Alzheimer, dimpotrivă. În acest caz, genetica ar putea fi factorul cheie, așa cum au observat autorii studiului; persoanele care au o variantă genetică numită ApoE ε4 , considerată un factor de risc pentru Alzheimer, sunt, de asemenea, mai susceptibile la HSV-1. O cale importantă în căutarea unui leac pentru Alzheimer Alți factori, cum ar fi frecvența și severitatea reactivărilor, ar putea crește riscul pentru unele persoane.
Prin urmare, legătura ar putea proveni din factori comuni care cresc susceptibilitatea la ambele boli. Această descoperire deschide o altă cale importantă în căutarea unui leac pentru Alzheimer.
După cum explică cercetătorii, tratamentul cu medicamente antivirale utilizate pentru herpesul bucal ar putea reduce riscul de a dezvolta Alzheimer cu 17% . „Studiul oferă dovezi indirecte, dar convingătoare, că reducerea prezenței herpesului bucal în organism ar putea reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer”, a explicat David Martinez, profesor asociat de imunobiologie și patogeneză microbiană la Școala de Medicină Yale.
Vrei să înțelegi mai bine această știre?
Folosește comentatorii AI pentru a obține perspective diferite și creează-ți propria interpretare personalizată sau obține o analiză detaliată cu AI.