
Comoara din adâncurile pământului care salvează România
Vrei să înțelegi mai bine această știre?
Folosește comentatorii AI pentru a obține perspective diferite și creează-ți propria interpretare personalizată sau obține o analiză detaliată cu AI.
Social Comoara din adâncurile pământului care salvează România.
Autoritățile încep exploatările cu bani europeni Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat lansarea unui apel de proiecte în valoare de până la 56 de milioane de euro, destinat dezvoltării capacităților de producție a energiei termice din apă geotermală.
Anunțul vine la scurt timp după deschiderea primei stații geotermale din România. Primul proiect de energie geotermală a fost implementat la Oradea Prima stație geotermală din România a fost inaugurată la Oradea.
Noua instalație va asigura încălzirea pentru aproximativ 6.000 de apartamente din cartierul Nufărul I.
Proiectul se ridică la 25 de milioane de euro. „Am văzut recent ce înseamnă, cu adevărat, un proiect de energie geotermală funcţional.
La Oradea, Florin Birta a inaugurat prima staţie geotermală din România destinată exclusiv consumului public - o investiţie realizată cu fonduri europene, care furnizează deja căldură pentru spitale, şcoli şi clădiri publice.
Acest model poate fi replicat, tot din bani europeni”, a explicat Boloș. Tranziția verde Prin intermediul acestui apel vor fi finanțate proiecte pentru construirea, modernizarea și extinderea centralelor de producție a energiei termice din apă geotermală, rețelele de transport al energiei termice până la punctele de consum, respectiv clădirile publice, forajele și echipamentele necesare exploatării și reinjectării apelor geotermale, precum și instalațiile de schimb de căldură, utilajele și dotările tehnice aferente producerii energiei termice din surse geotermale. „Am lansat apelul naţional de proiecte pentru producerea de energie termică din apă geotermală - o linie de finanţare deschisă autorităţilor locale", a scris Boloş, marţi, pe pagina sa de Facebook. Ministrul Boloș a subliniat că dependența de gaz poate fi redusă prin astfel de investiții. „România are un potenţial geotermal uriaş, iar dependenţa de gaz poate fi redusă, dacă oferim primăriilor instrumentele corecte.
Modelul de la Oradea ne arată că se poate.
Cine are viziune şi proiecte mature poate începe transformarea.
Valoarea proiectelor poate fi de maximum 8 milioane euro, grant 100% nerambursabil.
Apelul este deschis până la finalul acestui an”, a mai spus ministrul Proiectelor Europene. Pas spre trecerea la energie geotermală Proiectul de la Oradea a inclus montarea a 277 de mini-puncte termice la scările de bloc.
Lucrările au început în februarie 2022 și au fost finalizate la sfârșitul lunii trecute.
Prin realizarea acestui proiect, utilizarea energiei geotermale în Oradea a ajuns la 15%. „În cadrul proiectului s-a realizat un foraj de apă geotermală în strada Meiului, la o adâncime de aproximativ 2.800 de metri, ceea ce înseamnă că avem 2 foraje de extracție și 2 foraje de reinjecție.
Toată apa extrasă vine în stația geotermală din strada Iancu de Hunedoara, iar energia geotermală obținută este livrată în cartierul Nufărul I, către peste 13.500 de locuitori, adică peste 6.000 de apartamente plus instituții publice și agenți economici”, a declarat primarul Florin Birta, potrivit Bihoreanul.
Vrei să înțelegi mai bine această știre?
Folosește comentatorii AI pentru a obține perspective diferite și creează-ți propria interpretare personalizată sau obține o analiză detaliată cu AI.