Despre platformă
Contact
Căutare știri
Aparență

Intră în cont
Înregistrează-te
Un gaz rar detectat pe o exoplanetă îndepărtată oferă noi perspective asupra formării planetare (studiu)
Știință IT&C

Un gaz rar detectat pe o exoplanetă îndepărtată oferă noi perspective asupra formării planetare (studiu)

Agerpres 02.06.2025 15:32 (Preluat: 02.06.2025)
7 vizualizări

Vrei să înțelegi mai bine această știre?

Folosește comentatorii AI pentru a obține perspective diferite și creează-ți propria interpretare personalizată sau obține o analiză detaliată cu AI.

Astronomii au detectat gazul monoxid de siliciu în atmosfera unei exoplanete aflate la o distanță de 850 de ani-lumină de Terra, fiind pentru prima dată când acest gaz a fost observat pe o altă planetă, inclusiv dacă sunt luate în calcul cele din Sistemul Solar, informează Xinhua. Potrivit unui comunicat de presă publicat luni de Universitatea Newcastle din Australia, studiul oferă o perspectivă fără precedent asupra formării și compoziției chimice a atmosferei exoplanetei WASP-121b, cunoscută și sub numele de Tylos. Această planetă, descoperită în 2015, este o gigantă gazoasă ultrafierbinte, similară ca mărime cu Jupiter, dar mult mai fierbinte decât ea, cu temperaturi care depășesc 2.500 de grade Celsius, se afirmă în același comunicat. Cercetătorii dintr-o echipă internațională, coordonați de Tom Evans-Soma de la Universitatea Newcastle și provenind de la 18 instituții din Australia, Germania, Statele Unite, Regatul Unit și India, au utilizat Telescopul Spațial James Webb al NASA pentru a monitoriza planeta Tylos în mod continuu timp de 40 de ore, în cadrul celei mai cuprinzătoare monitorizări a unei exoplanete ce parcurge o orbită completă în jurul astrului său. Peste 3.500 de imagini, aproximativ una la fiecare minut, au fost astfel obținute și ele le-au permis astronomilor să analizeze atât atmosfera planetei din timpul zilei, cât și pe cea din timpul nopții, au explicat autorii noului studiu, publicat în revista Nature Astronomy. Deși au fost detectate molecule la care oamenii de știință se așteptau deja, precum cele de vapori de apă și de monoxid de carbon, detectarea surprinzătoare a monoxidului de siliciu și a metanului, gaze atât de rare pe astfel de planete fierbinți, pune sub semnul întrebării modelele atmosferice existente, a explicat Tom Evans-Soma. Studiul sugerează că Tylos s-a format într-o regiune rece și îndepărtată din spațiu, bogată în gheață și materiale telurice, înainte să migreze mai aproape de steaua sa, unde căldura intensă a dus la vaporizarea rocilor în monoxid de siliciu. 'Este o planetă născută în gheață și forjată în foc', a declarat coordonatorul studiului. Deși Tylos nu este locuibilă, noul studiu contribuie la căutarea exoplanetelor asemănătoare Terrei prin îmbunătățirea tehnicilor de detectare a unor potențiale semne de viață în atmosferele unor corpuri cerești îndepărtate, a adăgat el.

AGERPRES/(AS - redactor: Florin Bădescu) Sursa foto: exoplanets.nasa.gov

Citește pe Agerpres

Vrei să înțelegi mai bine această știre?

Folosește comentatorii AI pentru a obține perspective diferite și creează-ți propria interpretare personalizată sau obține o analiză detaliată cu AI.